Com fer la seva atenció més segura

INTRODUCCIÓ

Cada dia, milers de persones reben una atenció sanitària adequada, d’alta qualitat i en el temps idoni. Però, de vegades, això falla. Els pacients reben serveis que no necessiten o bé no poden accedir a aquests quan ho necessiten. Aleshores, la seva salut es veu compromesa per errors mèdics que es podrien haver previst.

L’assistència sanitària és cada vegada més complexa i això fa que sigui més probable alguna alteració en la seguretat del pacient i de la seva família en rebre qualsevol servei sanitari.

Com a pacient, pot ajudar a protegir a la seva família i a si mateix dels errors mèdics. La manera més senzilla és parlant amb el professional sanitari que l’atén. Comparteixi amb ell les dades més importants sobre la seva salut. No dubti en fer totes aquelles preguntes que cregui necessàries i demani més informació sobre el seu diagnòstic, tractament farmacològic, intervenció... I participi el més activament possible en la presa de decisions del seu tractament.

El pacient pot ajudar a millorar la qualitat de la seva salut. Si hom està implicat en la cura de la seva salut pot ajudar a millorar els resultats i alhora se sentirà més satisfet de la seva assistència sanitària. Per assolir aquest objectiu caldrà un major grau d’implicació en les estratègies de responsabilitat i abordatge, no només de la seva salut, sinó també de la salut de la seva família.

Vostè, com a pacient, podrà ajudar a millorar els nivells de seguretat:

  • Faci saber al professional sanitari que l’atén tots els dubtes que tingui.
  • Asseguris que rep el tractament adequat i de la forma correcta
  • Informi’s de la seva malaltia o tractament. No doni res per assumit. Demani al seu professional bibliografia entenedora per aprendre sobre la seva malaltia i asseguri’s d’entendre-ho tot. No doni res per assumit.
  • Busqui el suport d’alguna persona de confiança.
  • Conegui les medicacions que pren. Els errors en la medicació són les errades més comunes en l’atenció sanitària. Cal que conegui amb certesa el nom i dosi de tots els fàrmacs que pren. En cas que prengui alguna medicació crònica, porti-ho anotat sempre.
  • Asseguri’s que el seu metge coneix totes les medicacions que vostè pren
    Informi al seu metge de les seves al·lèrgies i reaccions adverses a medicaments.
  • Quan li facin una recepta asseguri’s que l’entén i entén el que hi ha escrit. Sinó pot llegir-lo, potser el seu farmacèutic tampoc podrà fer-ho
  • Informi’s sobre els esdeveniments adversos que pot ocasionar la seva medicina per estar preparat en cas de notar algun símptoma per informar i rebre atenció
  • Comprovi si el personal que l’atén compleix les mesures d’higiene com el rentat de mans per prevenir les infeccions als hospitals.
  • Quan se’n vagi cap a casa, asseguri’s de que li han explicat el seu pla de tractament
  • Quan vagi a ser operat asseguri’s de que vostè i els professionals sanitaris coincideixen en tots els conceptes i les accions que s’hagin d’emprendre.