Intervenció quirúrgica

Consideracions davant d’una intervenció quirúrgica.

Per ajudar a prevenir els errors derivats d’una intervenció quirúrgica, és important que el pacient i/o tutor sigui partícip en les decisions de les atencions mèdiques que rebrà abans, durant i després de la intervenció quirúrgica.

Avui en dia hi ha moltes intervencions quirúrgiques, que després de la seva realització, el pacient no necessita quedar-se a passar la nit ingressat a l’hospital, és coneix com Cirurgia Ambulatòria.

Al parlar amb el seu cirurgià i amb el seu anestesista, és important que pregunti tots aquells dubtes referents a la seva intervenció i la seva cura. Tenint especial consideració si el pacient intervingut pertany a un grups d’edat extrema (nens i persones ancianes).

El dia de la visita amb el cirurgià, abans de la seva intervenció quirúrgica, hi ha una sèrie de preguntes possibles de fer-li i aspectes per tenir en consideració:

  • En què consistirà la seva intervenció quirúrgica?
  • Quines són les possibles complicacions de la seva operació?
  • Requerirà ingrés o no?
  • En cas d’ingrés hospitalari, quin és el temps d’estada esperat, així en cas necessari podrà organitzar-se amb els familiars,...
  • En el cas de ser una cirurgia ambulatòria, pregunti quines necessitats especials pot tenir en el seu domicili (de mobilitat, ajuts familiars i/o amics, tindrà atenció domiciliaria, tipus de cures, qui realitzarà aquestes cures,...). Si és el cas, poder sol·licitar ajuda social amb suficient temps d’anticipació.
  • Quin és el temps previst de convalescència?
  • Necessitarà fer rehabilitació després de la intervenció?
  • Un cop surti d’alta de l’hospital, pregunti quines necessitats especials pot tenir en el seu domicili.

Pot ser que uns dies abans de realitzar-se la intervenció tingui una visita amb l’anestesista. Aquest valorarà els resultats de les proves preoperatòries (analítica, raigs X, electrocardiograma) i el seu estat físic. Li farà una sèrie de preguntes referents al tipus de medicació que pren de forma habitual, al·lèrgies,... Durant aquesta avaluació, l’anestesista li explicarà els procediments anestèsics previstos. És important aprofitar aquesta consulta per obtenir informació sobre diferents aspectes com:

  • Quin és el tipus anestèsia que considera més indicada? És adir, si li ficarà anestèsia general o bé local.
  • Quins són els efectes secundaris de l’anestèsia? Les nàusees i els vòmits són efectes secundaris ocasionals desprès de cirurgia i anestèsia. Però, també hi ha altres efectes anestèsics a considerar.
  • Després de la intervenció on farà la recuperació de l’anestèsia? Necessitarà estar en una unitat de reanimació postquirúrgica o passarà directament a l’habitació?
  • Cóm té previst controlar el dolor postintervenció quirúrgica?
  • Cal preguntar si pot prendre la seva medicació usual abans de la intervenció? Recordi dir-li tot el que pren, fins i tot si són plantes medicinals o suplements dietètics. Val la pena portar-ho escrit en un paper.

Aquestes instruccions són importants per la seva seguretat. A més a més, la cirurgia és pot cancel·lar si el pacient ha menjat, begut o bé si ha pres una medicació contraindicada abans de la realització de la intervenció quirúrgica. També és indicat ajornar la intervenció si el pacient està refredat.

Cal tenir en compte, per evitar la cirurgia en el lloc equivocat, segons l’American Academy of Orthopaedic Surgeons, si és pot, que la persona que faci la intervenció sigui la que marqui la zona on amb posterioritat es farà la incisió. La marca és millor fer-la amb el pacient despert i conscient.

Tanmateix, és molt recomanable seguir els consells ja indicats en l’apartat de cóm evitar infeccions hospitalàries i millorar la seva seguretat en cirurgia.